

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Kaaskopje
27-02-2017 om 16:02
Ideeën voor hapjes of gerecht wat makkelijk vervoerd kan worden
Aanstaande zaterdag heb ik een familiedag. Een van de familieleden heeft bedacht dat we allemaal wat mee kunnen nemen. Dat wil ik wel, maar we moeten sowieso een deel met de trein en vervolgens met de auto. Drie personen zijn vegetarisch. Er wordt al soep gemaakt en quiche met vis (verdikkie, ik wilde ook quiche maken!). Ik zou ook hartige taartjes kunnen maken in een cupcakevorm, maar dat is misschien meer van hetzelfde naast de visquiche. Wat zou ik nog meer kunnen maken? Voor 11 personen.

Lente
01-03-2017 om 17:03
Je kunt bladerdeeg ook voorbakken
Eerst alleen deeg bakken, vooraf inprikken met vork om te voorkomen dat het te veel omhoog komt.
Als het zo ongeveer gaar is, maar nog niet kleurt, dan haal de plaat uit de oven, voegt de andere ingrediënten toe en bakt alles samen af.
Hele tomaatjes verbranden minder snel dan plakken tomaat.

Ava
01-03-2017 om 21:03
rijstvel-loempia en peulvruchten-groenten-salade.
Laatst, met een lang vlucht (10 uur) voor de boeg, wilde ik nog wat eten kopen (het was een vlucht zonder catering) en toen waren er salades te koop met fijn gesneden rode en witte kool, geroosterde groenten (rode ui, rode puntpaprika) en diverse bonen, rauwe taugé, gekookt ei, eventueel met gerookte zalm/forel, gebakken spek met gekookte sperziebonen, selderij en diverse peulvruchten (bruine, witte, kikkererwten ed). Verrassend lekkere combinatie met een wat zoete dressing op soya-basis. En lang houdbaar.
Ook erg lekker, wat bewerkelijker, zijn rijstvellen gevuld met handje sla, taugé, rauwkost, ed .. en gerookte kip/gerookte zalm/gekookte (of kort gebakken) garnalen. Erg lekker met een dip erbij (met soya en sesamzaadjes ed).. Als je de rijstvellen vochtig kan houden door ze in te wikkelen in een vochtige theedoek in een doos, kan je ze makkelijk een paar uur goed houden. Ze zijn altijd een hit, zeker als je met je handen moet eten. Het ziet er prachtig uit. Recepten genoeg op internet.. met verse producten (er zijn er ook waar je bepaalde ingrediënten moet koken maar er zijn er met rauwkostcombinaties).

Temet
01-03-2017 om 21:03
over honing (en over bladerdeeg)
Inderdaad Kaplablokje, ik was ook degene die foeterde over de gewoonte om honing over geitenkaas te doen. Ik hou wel van honing trouwens, maar als het in hartige gerechten wordt gebruikt is men er meestal naar mijn smaak veel te gul mee. Het zou best lekker kunnen zijn (zelfs op geitenkaas), maar in de praktijk vind ik het dus eigenlijk altijd vies tegenvallen (want veel te zoet)
Wat bladerdeeg voorbakken betreft: dat kan ongetwijfeld wel op een bakplaat, maar probeer niet, wat ik ooit eens gedaan heb, de korst van een hartige taart in een hoge springvorm voor te bakken, dan vallen de randen in elkaar.
Groeten,
Temet

Ava
02-03-2017 om 02:03
Rijstvellen
Die moet je niet frituren maar weken in water..
Even snel een voorbeeld gegoogled (diagonaal gelezen en niet gecontoleerd)
http://myfoodblog.nl/recipe/rijstvel-loempia-kip-garnalen/
En zo heb je heel veel combinaties... lekker!
Ideale "picknick" hap!

Silone
02-03-2017 om 07:03
Hip, maar
Je ziet ze steeds vaker staan in bladen en blogs, maar het lijkt mij niks. Zo'n dunne slappe rijstvel met koude vulling. Ik denk net als Kaaskopje: frituren die hap, beetje chilisaus erbij, mmmmmm (ik maak de Vietnamese loempia's altijd zelf, makkelijk, lekker en heel goedkoop)

Temet
02-03-2017 om 10:03
ze zijn wel lekker
Ik heb eens van die Vietnamese 'summer rolls' gemaakt. Ze waren wel degelijk lekker. Je moet e.e.a. natuurlijk niet koelkastkoud doen, dat is geen succes, maar op kamertemperatuur smaken ze prima. Dat rollen met die rijstvellen is wel even een gehannes en als ze eenmaal zijn gerold zijn ze ook wel enigszins kwetsbaar, dus naar mijn idee voldoen ze niet echt aan het criterium "makkelijk te vervoeren". Maar lekker zijn ze wel, dus ik zou zeggen: probeer ze eens (maak niet de fout die rijstvellen allemaal tegelijk nat te maken, dan plakken ze aan elkaar en dat komt niet meer goed).
Groeten,
Temet

Kaaskopje
02-03-2017 om 15:03
Er ligt een pak in de vriezer
Ik ga mijn familie er nog maar niet op trakteren. Ik ga er in alle rust zelf eens mee aan de gang.

Ava
02-03-2017 om 17:03
Nou, dan
kan je nog, om in die geest te blijven, navragen of de lokale toko plat arabisch brood verkoopt en die vullen met sla, rauwkost, gerookte zalm/kip ed.. Of je neemt alles mee en rolt ze ter plakke. Simpel en makkelijk. Wel alles goed droog maken en geen tomaat nemen (of zonder pitjes) want dan wordt het zompig. Je kan ze dichtmaken met een prikkertje en door midden snijden, of door 3-en.
Een wrap-idee, eigenlijk. Ik ben dol op wraps maar alleen warm. Als het koud moet, dan liever plat arabisch brood. In de toko ongeveer 80 ct per 5 stuks.
http://www.smulweb.nl/blog/rodiethole/13685/arabische-zomer
Neem dan geen yoghurt maar smeerkaas bijvoorbeeld. Maar ook zonder smeersels zijn er hele lekkere combinaties te bedenken.
Voor een keer thuis, kan ik je die rijstloempia's echt aanraden, ze leken mij ook niet zo lekker maar het is verrukkelijk. Het moet wel vers zijn met verse kruiden (munt of koriander ed) en een lekker soya-dipje. M'n kinderen eten hun vingers erbij op. Als er weer een klassenpicknick is (kinderen, ouders en leerkrachten) zijn deze hapjes niet aan te slepen en altijd het snelste op.

Kaaskopje
03-03-2017 om 01:03
Lekker!
Ik ben deze winter op de een of andere manier in een aardappelwolk verdwenen. Maar de tijd van de winterkost is bijna afgelopen en ik heb echt zin om weer eens wat te proberen.

kenfan
03-03-2017 om 01:03
Ook lekker
Mij lijken ze verrukkelijk, die kledderloempia's. En ze zien er ook zo fraai uit. Waar haal je die rijstenvellen? Gewoon bij de buurtturk, of moet ik naar een aziatische supermarkt?
Zal ik op dit late uur nu maar eens gewoon bekennen dat ik wraps (alsof je in karton hapt) en bladerdeeg (vet op vet) mij beiden niet echt kunnen bekoren?

AnneJ
03-03-2017 om 02:03
Werk
http://safranaargana.blogspot.nl/2013/09/hoe-vul-je-druivenwijnbladeren.html
Dit is koud ook lekker. We namen het mee naar het strand. Maar het is ook een feestgerecht. We maken het thuis nog wel eens als er logees zijn. Gezellig samen frobelen. Vegetarisch of veganistisch. Je kunt al wijnbladeren vullen met een mengsel van rijst, tomaat,ui, peterselie of koriander. De wijnbladeren koop je, in het zuur, bij een Turkse winkel.
Het lekkerste vind ik het met een tomatenbouillon. De combinatie van licht zuur blad met een stevig hapje rijst is heel lekker.
Het is in het begin wel even wennen hoe je de rijst strak in het blad vouwt.
Maar je kunt er ook courgettes en paprika's mee vullen. Ook mee in de bouillon.

Anneque
03-03-2017 om 09:03
kaaskopje
üzüm yaprağı
:-D
Ik zou het gewoon de Turk zelf vragen. Als ze gevuld zijn, heten ze dolma's in elk geval.

Ava
03-03-2017 om 11:03
Of..
Anders toch gewoon een zoete taart of (cup)cake(s): als toetje na al dat hartigs.
Waarom zou dat niet gewoon kunnen?
Vietnamese loempia's zijn dus geen kledderloempia's als je ze vast hebt en eet. Je proeft en voelt de rijstvellen niet. Maar ik hou er nu over op want het water loopt mij al dagen in de mond en heb deze week alleen 1 pansgerechten kunnen maken. Dus vanmiddag.. hmmm!

Ava
03-03-2017 om 11:03
Kenfan
Kenfan: Waar haal je die rijstenvellen? Gewoon bij de buurtturk, of moet ik naar een aziatische supermarkt?
Dan moet ik even denken. Ze zitten niet bij mij in de buurt maar wel allemaal in 1 straatje.
Ik heb ze niet zien liggen bij de buurt-Marokkaan, wel bij de buurt-Turk en de buurt-toko (surinaams, aziatisch). De AH heeft ze en de Jumbo ook.

Kaaskopje
03-03-2017 om 12:03
Anneque
Dank je wel. Ik sta namelijk wel eens in zo'n winkel met grote vraagtekens boven mijn hoofd .

Kaaskopje
03-03-2017 om 12:03
Ik neem Marokkaans gekruide gehaktballetjes en een zak paaseitjes mee. Ze zijn er dus... het mag ).

Temet
03-03-2017 om 14:03
Dank, jij hebt antwoord gegeven op de vraag waar ik hier een apart draadje wilde openen: hoe maak je lekkere wraps zonder die kant-en-klare wraps. Want net als Kenfan vind ik die dingen eigenlijk helemaal niet lekker.
Plat Arabisch brood dus. En dat had ik zelf kunnen bedenken, een winkel in de buurt hier verkoopt dat brood.
Wat betreft de rijstvellen voor kledderloempia's ondertussen: die zijn rond, wit, stijf (totdat je ze vochtig maakt, dan worden ze juist heel slap) en vziw afkomstig uit Vietnam. Niet te verwarren met de gewone loempiavellen die gewoonlijk vziw van tarwemeel gemaakt zijn, en die zelfs bij de Ap liggen tegenwoordig.
Of die ronde Vietnamese dingen bij de buurttoko liggen hangt maar net van de winkel in kwestie af. Sommige verkopen echt de duvel en zijn oude moer, andere vooral spullen uit het oorspronkelijke thuisland van de eigenaar...
Groeten,
Temet

Lente
03-03-2017 om 17:03
Ander alternatief voor wraps
Komt waarschijnlijk op hetzelfde neer. Maar ik hoorde van een Turkse bakker dat die kale pizza's verkoopt. Plat Turks brood dus. ....
Ik moet ze nog kopen en proberen. Ik zie ze vooral als een alternatief om zelf pizzadeeg te maken. Ik vrees alleen dat we erg vaak pizza gaan eten als ik geen deeg meer hoef te maken en het niet hoef uit te rollen..

Temet
03-03-2017 om 18:03
Lente
Jumbo verkoopt pizzadeeg aan de rol. AH ook trouwens, maar dan in een pakket met saus erbij.
Groeten,
Temet

Lente
03-03-2017 om 19:03
Ja, dat weet ik
Maar ik wil een dunne bodem. En zeker geen pakket. En ook niet veel betalen voor deeg....... Dat is duur in vergelijking met een complete pizza.
Vandaar dat ik de Turkse bakker ga proberen of het Arabische flat bread.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.